Slovar

Valjar

Valjar je pripomoček, ki ga ima vsaka prava gospodinja. Lesene valjarje so v zadnjem času nadomestili silikonski in jekleni.
a) Teleskopski silikonski valjar: prevlečen je s silikonom. Ima izvlečne teleskopske ročaje, zato je zelo priročen za valjanje testa v pekaču. Testo se nanj ne prijemlje. Čiščenje je zelo preprosto, samo sperite ga z vodo.
b) Jeklen valjar, napolnjen z vodo: ker ga lahko napolnimo z mrzlo vodo, je primeren za valjanje krhkega testa, katerega temperatura med valjanjem hitro naraste, zaradi česar se prijemlje na običajne valjarje. Če ga napolnimo z mrzlo vodo, temperatura njegove površine pade za do 11 stopinj.

Vanilija

Zelo priljubljena in precej draga začimba, ki je na voljo v obliki prahu ali strokov. Uporabljamo jo kot dodatek mnogim kolačem, sladicam in slaščičarskim izdelkom. Priljubljena je tudi v obliki sladkorja, prepojenega z vanilijevim izvlečkom. Glej tudi »Vanilijev sladkor«.

Vanilijev sladkor

Snov, ki nastane, ko sladkor prepojimo z vaniljevo aromo ali z njenim umetnim nadomestkom (vanilinom). Navadno ima obliko kristalov. Uporabljamo ga pri pripravi kolačev in sladic. Je cenejša zamenjava za vaniljo.

Vanilijeva krema s karamelo (Crème Brulee)

Ena najbolj priljubljenih sladic na svetu, ki izvira iz Francije. Za pripravo potrebujemo mleko, vaniljo, jajca, smetano in sladkor. Sestavine zmešamo, nalijemo v majhne modele in postavimo v pekač z visokim robom. V pekač dolijemo vodo, ki naj sega do polovice lončkov. Pečemo v prej ogreti pečici 25 minut. Ohlajeno kremo  potresemo s plastjo sladkorja, ki ga pred serviranjem karameliziramo v pečici ali s posebnim gorilnikom.

Večfunkcijski mešalnik

Kuhinjski aparat z več funkcijami, ki ga uporabljamo za mešanje, sekljanje, rezanje, strganje, gnetenje testa, stepanje ter pripavo omak in majoneze.

Vodna kopel

Metoda topljenja npr. čokolade ali ohranjanja stalne temperature hrane, pri kateri posodo s hrano postavimo v večjo posodo vroče vode.

Vrečka za dekoriranje / Dresirna vrečka

Pripomoček za okraševanje jedi, sestavljen iz trdega in mehkega dela. Trdi del ima konico, ki oblikuje iztisnjeno maso, mehki del pa je vrečka iz papirja ali umetnega materiala, v katero naložimo maso za okraševanje – ponavadi smetano.