Slovar

Terilnik

Velika glinena, včasih tudi lesena, posoda s poroznimi notranjimi stenami. Uporabljamo jo za fino mečkanje sestavin, npr. makovih semen, smetane, masla, mas za kolače itd.

Termometer

Poleg natančno odmerjenih sestavin je za uspeh marsikatere pečene slaščice izjemno pomembna tudi temperatura, tako pečice kot testa. Na trgu so na voljo različni termometri, ki bodo zagotovili, da bo pecivo uspelo.
a) Termometer za pečico: lahko ga sami obesite, prilepite ali postavite v pečico. Njegov temperaturni razpon je od 0 do 300 ˚C.
b) Termometer za testo: njegov senzor za merjenje temperature ima obliko igle, ki jo lahko vstavimo v testo. Njegov temperaturni razpon je od 0 do 300 ˚C.

Tiramisu

Njegovo ime v italijanščini pomeni »dvigni me«. Njegove glavne sestavine so sir maskarpone, jajca, sladkor, smetana, kava, otroški piškoti in sladko vino marsala. Tradicionalno so ga stregli po kosilu, saj so verjeli, da bo kava v njem prebudila jedce. Njegova priprava je precej enostavna. Ta kralj med sladicami je svetovno slavo dosegel po 2. svetovni vojni.