Slovar

Rezalnik za biskvit

Natančen rezalnik za rezanje biskvitov. Če biskvit režete s tem rezalnikom, se ne drobi in ne razpada na koščke.
Sestavljen je iz ročaja in žičke, ki omogoča, da biskvit prerežete vodoravno celo na več plasti. Dodatna prednost je nastavljivost žičke po višini.

Ročni mešalnik

Ročni mešalnik je nujen pripomoček za ljudi, ki pogosto pečejo torte.
To je mali gospodinjski aparat z ročko in nastavki za mešanje: nastavki za gnetenje sestavin rahlih peciv in metlicami za stepanje. Osnovna funkcija mešalnika je mešanje.
Nekateri modeli imajo nogo, na katero sta pritrjena mešalnik in vrteča se posoda za mešanje sestavin. V nogi je motor, ki skrbi za vrtenje posode med mešanjem. Tako se testo zgnete samo, mi pa se med tem lahko posvetimo drugim opravilom. Ob koncu gnetenja je dobro odstraniti mešalnik z noge in ročno vmešati sestavine, ki so se med gnetenjem prijele na stene in dno posode.
Pri nakupu mešalnika je priporočljivo izbrati močnejšega, saj bodo njegovi nastavki za gnetenje lažje zgnetli gosto testo. Pri nakupu je dobro razmisliti tudi o tem, kaj je za nas bolj pomembno – udobje ali velikost? Mešalnik z nogo ima sicer veliko prednosti, vendar je precej velik in ne prav zelo priročen. Ročni mešalnik pa je sicer treba med mešanjem sestavin ves čas držati v rokah, vendar pa ga zlahka pospravimo v predal ali celo vzamemo s seboj na potovanje.

Rožna voda

Stranski proizvod pri pripravi rožnega olja, ki je zelo uporaben v kuhinji in kozmetični industriji. Uporabljamo ga za pripravo pijač in kot dodatek (okus) za torte in druge slaščice.

Ruski velikonočni kolač (Paskha)

Tradicionalen ruski kolač, ki ga pripravljajo za Veliko noč. Njegove glavne sestavine so mleko ali skuta, jajca, sladkor, vanilija, kandirana pomarančna lupina, oreščki in suho sadje.