Slovar

Paneton

Tradicionalen italijanski božični kolač, ki ga pripravljajo za božič in novo leto. Ima obliko visoke kupole. Vsebuje rozine ter pomarančno in limonino lupino.

Papir za peko

Odlična rešitev za vse, ki nimajo silikonskih pekačev. Če ga uporabimo, se testo ne prime in ne zažge ter ga z lahkoto vzamemo iz modela. Pri uporabi papirja za peko nam ni treba namastiti pekača, zato nam čiščenje ne povzroča težav. Pekač obložite s papirjem, specite pecivo in uživajte v njegovem okusu. Nato papir preprosto zavrzite!

Papirnate posodice (za mafine)

Majhne okrogle papirnate posodice (premera približno 5 do 8 cm), ki jih uporabljamo kot podstavke za mafine.

Pecilni prašek

Sredstvo za vzhajanje, znano tudi pod imenom kemični kvas.

Pekač za torte

Tog kovinski pekač za peko tort.

Pekači

Glede na material, iz katerega so, razlikujemo tri vrste pekačev:
a) Silikonski pekači so zadnje čase izjemno modni. Priporočamo jih tistim, ki slaščice pečejo pogosto. Prednost takih pekačev je, da se slaščice nanj ne prijemljejo. Zato pekača ni treba namastiti, potresti z drobtinami ali obložiti s papirjem za peko.
b) Kovinski pekači: popolni so za veliko in nizko pecivo. Da se pecivo ne bo prijelo, pekač prekrijte s papirjem za peko ali ga namastite in posujte z drobtinami.
c) Keramični modeli: za torte in pecivo, ki ga postrežemo v posodi, v kateri je bilo spečeno, npr. pite.
Glede na obliko pekačev razlikujemo:
a) Podolgovati pekači za kolače: manjši ozki pravokotni pekači dolžine 30 cm, primerni za peko sadnih kolačev.
b) Tradicionalni pravokotni ali kvadratni pekači: pekači, primerni za pečenje skutnih tort, šarlot in tort s sadjem.
c) Okrogli pekači za biskvit z odstranljivim robom: odlični so za pripravo skutnih tort, ki jih ni treba speči, in biskvitov za torte. Nekateri pekači z odstranljivim robom imajo na sredini luknjo, ki zagotovi, da biskvit ni premalo pečen.
d) Okrogli modeli za potico ali šarkelj: visok model z luknjo na sredini.

Pena (mousse)

V kulinaričnem izrazoslovju lahko pomeni lahko sladico, pripravljeno iz naribanega svežega sadja, ali gost pire iz surove ali kuhane zelenjave. Postrežemo jo lahko s skutno torto brez peke.

Peščeni kolač

Zelo priljubljeno, preprosto pecivo, poznano v več različicah. Glavne sestavine so voda, moka, jajca, sladkor in olje, obogatimo pa ga z oreščki in suhim sadjem, kakavom in kandiranim sadjem. Najbolj znane različice so peščeni kolač, velikonočni kolač, puhasti kolač in kolač s čokoladnimi mrvicami.

Pita

Tradicionalna francoska slaščica. Sestavljena je iz dna iz krhkega testa in pečenega sadja. Lahko je tudi slana. Ena od njenih različic je quiche. Pri pripravi se pogosto (a ne vedno) uporablja slepa peka.

Podloga za gnetenje

Deska za mesenje, na kateri praviloma gnetemo testo. Pred pojavom silikonskih podlog smo v ta namen uporabljali lesene. Nekatere podloge imajo ob robovih utore, da sestavine ne stečejo z deske na mizo. Lesene podloge so zelo vzdržljive in jih gospodinje lahko uporabljajo več let. So pa precej okorne in velike, zato je njihovo shranjevanje težavno. Poleg tega je z njih težko očistiti ostanke testa.
V primerjavi z lesenimi podlogami so silikonske bolj praktične. Za shranjevanje jih preprosto zvijemo, pa tudi čiščenje ni zahtevno.

Podolgovat pekač za kolače

Pravokoten model za peko, dolg približno 30 cm in visok približno 10 cm. Uporabljamo ga za peko kolačev in mesa ter pripravo terin.

Poljska čokoladna rezina (Wuzetka)

Eden najbolj priljubljenih poljskih slaščic. Njene osnovne sestavine so jajca, sladkor, pšenična in krompirjeva moka, olje in kakav. Pripravljena Wuzetka ima plasti marmelade in stepene smetane ter je oblita s čokolado.

Poljski velikonočni kolač (Mazurek)

Tradicionalno poljsko pecivo, ki ga pripravljajo za veliko noč. Pripravljajo ga iz krhke osnove, kondenziranega mleka , marmelade ali džema. Navadno je okrašeno s sladkornim oblivom, oreščki in suhim sadjem.

Polnilec za krofe

Pripomoček, razvit z mislijo na ljubitelje krofov, ki omogoča preprosto in zabavno polnjenje krofov. S pomočjo bata skozi iglo iztisne polnilo neposredno v krof.

Polnilec je precej drag, stane lahko nekaj sto evrov.
Tistim ljubiteljem krofov, ki za polnilec ne želite porabiti veliko denarja, priporočamo mnogo cenejšo možost.

Za polnjenje krofov je zelo primerna tudi kuhinjska brizgalka. Njeno konico potisnite v krof in vanj vbrizgajte polnilo.

Ponev za piškote vobliki orehov

Hit 90-tih let. Ponev z vdelanimi modeli v obliki orehov. Maso nalijemo v modele, ponev pokrijemo in spečemo piškote. Novejša različica je pekač iz aluminija, v katerem pečemo piškote v pečici.

Pripomočki za okraševanje

Poleg široke izbire najrazličnejših barvnih posipov, fondanta, predpripravljenih okraskov v obliki cvetlic, živali, itd. (iz sladkorja lahko naredite vse), so vam na voljo tudi številni pripomočki, ki vam pomagajo ustvariti resnično lepe in edinstvene dekoracije za vaše slaščice:
a) vrečka za dekoriranje: vrečke za enkratno ali večkratno uporabo, namenjene okraševanju in polnjenju slaščic z nadevom. Vrečke so večslojne, na notranji strani gladke, da je iztiskanje mase lažje, in na zunanji strani grobe, da ne drsijo iz rok. Idealne so tudi za oblikovanje španskih vetrcev in piškotov.
b) pisalo s sladkornim gelom: uporabljamo ga za okraševanje slaščic. Pred uporabo ga za kratek čas potopite v toplo vodo ali segrejte med dlanmi. Tako boste gel lažje nanesli.
c) brizgalka: idealna za natančno okraševanje s čokolado. Konico brizgalke potopite v staljeno čokolado, posrkajte čokolado v brizgalko in pričnite z okraševanjem. Na voljo je več različnih konic.
d) papirnate servirne posodice: papirnate podloge v obliki rozet, ki so idealne za serviranje mafinov, kolačkov in piškotov. Na voljo so v različnih barvah.

Profiteroli

Okrogli piškoti, po dolgem prerezani na pol. Pogosto so votli in nadevani s snegom beljakov ali s stepeno smetano. Navadno so potreseni s sladkorjem v prahu ali s čokolado.

Punč

Alkoholna pijača, pripravljena v velikem loncu. Glavne sestavine so čaj, sladkor, sadje, sadni sok, začimbe ter rum ali vodka. Postrežemo ga lahko hladnega z veliko ledu ali pogretega.