Slovar

Namizni mešalnik

Namizni mešalnik ali mešalnik s posodo je soroden ročnemu mešalniku. Prav tako kot ročni mešalnik ima tudi ta funkcije mletja, mešanja, drobljenja, stepanja in sekljanja sestavin. Po videzu pa se od ročnega mešalnika razlikuje.
Sestavljen je iz prostorne posode z na dnu vgrajenimi rezili in noge z motorjem. Posoda ima pokrov, ki pri mešanju zadrži vsebino v posodi. Nekateri pokrovi imajo luknjo za preprosto dodajanje sestavin med mešanjem.
Namizni mešalnik je zelo priročen gospodinjski aparat, saj ga med uporabo ni treba držati in se zato med mešanjem lahko posvetimo drugim nalogam. Njegova slabost pa je, da moramo najti prostor za njegovo shranjevanje na delovnem pultu, saj je prevelik, da bi ga lahko shranili v kuhinjske omarice. Tako kot pri nakupu ročnega mešalnika moramo biti tudi pri nakupu namiznega mešalnika pozorni na njegovo moč in nadzor hitrosti. Večja kot je njegova moč, bolj je aparat učinkovit. Boljši kot je nadzor hitrosti, bolje lahko prilagajate hitrost vrsti sestavin. Pomemben pa je tudi material, iz katerega je posoda mešalnika. Steklene posode so vzdržljivejše.

Nugat

Vrsta sladice, značilna za Južno Evropo, ki je pripravljena iz sladkornega sirupa, skuhanega z medom, z dodanimi beljaki, nasekljanimi mandlji in orehi.