Slovar

Mafini

Majhno okroglo pecivo, nadevano z oreščki ali suhim sadjem, ki je izjemno priljubljeno v anglosaksonskih deželah.

Marcipan

Sladka masa, pripravljena iz praženih mandljev, sladkorja in madljevega olja. Uporabljamo ga za pripravo slaščic, piškotov in okrasja.

Maskarpone

Mehak, bel, polnomasten kravji sir, ki izvira iz Italije. Uporabljamo ga kot sestavino v posladkih in tortah. Njegov okus je sladek in kremast. Je osnova ene najbolj priljubljenih sladic na svetu – tiramisuja.

Medenjaki

Temni, trdi piškoti iz pšenične ali ržene moke, jajc, mleka, medu, karameliziranega sladkorja in veliko začimb – med drugim klinčkov, cimeta in ingverja. Pogosto jim dodajamo marmelado in jih okrašujemo s sladkornim oblivom.

Melasa

Temno rjav, gost sirup, ki ga uporabljajo pri pridelavi alkohola (ruma), kot dodatek kavi, kakavu in različnim pijačam, pa tudi pri peki kruha. Pridobivajo ga kot stranski produkt pri pridelavi sladkorja iz bele pese in sladkornega trsa.

Merice

Zelo pomemben gospodinjski pripomoček so poleg kuhinjske tehtnice tudi merice, saj nam omogočajo, da natančno in hitro odmerimo manjše količine sestavin.
Na voljo so na primer merice v obliki žlic, ki jih kupimo v setu. Vsaka žlica odmeri določeno količino sestavine, npr.:
- merica za eno jedilno žlico – 15 ml
- merica za eno čajno žličko – 5 ml
- merica za pol čajne žličke – 2,5 ml
- merica za četrtino čajne žličke – 1,25 ml
Še en pripomoček za odmerjanje sestavin je merilni vrč. Vrči, ki opravljajo vlogo meric, so navadno iz prozornega stekla ali plastike, kar omogoča sprotno odčitavanje količine sestavin v njih. Na steni vrča so označena merila za različne sestavine, npr. za vodo, sol, moko ali sladkor, kar bistveno olajša odmerjanje.
Cene meric so odvisne od materiala, iz katerega so.

Mešalniki

Palični mešalnik je idealna rešitev za vsakogar, ki ima v kuhinji rad veliko prostora. To je majhna in zelo priročna naprava, ki je zelo uporabna pri pripravi različnih jedi, na primer smutijev in slaščic.
Na trgu malih gospodinjskih aparatov je na voljo pestra izbira mešalnikov po različnih cenah. Od cene in znamke mešalnika so odvisne njegove funkcionalnosti in število priloženih dodatnih pripomočkov. Splača se vložiti denar v nakup mešalnika dobre znamke , ki nam bo v kuhinji služil več let.
Odvisno od modela bo imel mešalnik naslednje funkcije:
- mletje
- mešanje
- rezanje
- stepanje
- sekljanje
Nekateri mešalniki imajo funkcijo drobljenja ledu, ki je zelo uporabna pri pripravi različnih sorbetov, smutijev in ledene kave. Pri nakupu mešalnika bodite pozorni na njegovo moč, nadzor hitrosti, prostornino in material, iz katerega je njegova posoda. Vse dodatne pripomočke, ki so priloženi mešalniku (npr. nastavki in posode), lahko perete v pomivalnem stroju. Za tiste, ki radi pečete torte, so na voljo mešalniki s posebnimi nastavki (metlicami) za mesenje testa, tako redkega kot gostega.

Mešanica začimb za medenjake

Predpripravljena mešanica začimb, ki jo navadno sestavljena iz cimeta, ingverja, klinčkov, sladkorja, muškatnega oreščka, koriandra, pimenta, črnega popra in kardamoma.

Mešanje

Mešanje sestavin med seboj, npr. mleka z jajci ali smetane z moko.