Slovar

Kandiranje

Proces, ki vključuje kuhanje celega sadja (jabolk, hrušk, sliv, marelic) ali lupine citrusov (limon, pomaranč, mandarin) v sladkornem sirupu. Kandirano sadje je popoln dodatek sladicam.

Karamel

Snov zlato-rjave barve, ki nastane ob segrevanju sladkorja z nekaj žlicami vode. Uporabljamo jo za okraševanje sladic, tort in piškotov ter za obarvanje različnih pijač in slaščic.

Karpatka

Priljubljeno pecivo iz dveh plasti biskvita, pripravljenega iz maščobe, moke in jajc, med kateri namažemo pudingovo kremo. Navadno pecivo potresemo s sladkorjem v prahu. Med peko se naguba, tako da njegova oblika spominja na gore – od tod izvira njeno ime (po gorovju Karpati).

Kasata

Tradicionalna sicilijanska sladica iz biskvita, prepojenega s češnjevim likerjem in z nadevom iz rikote, kandiranega sadja in temne čokolade.

Katalonska krema

Tradicionalna katalonska slaščica, pripravljena iz podobnih sestavin in po skoraj enakih postopkih kot vanilijeva krema s karamelo (Crème Brulee). Zato ti dve kremi pogosto zamenjujejo med seboj. Recepta se razlikujeta po tem, da za pripravo katalonske kreme uporab

Kondenzirano mleko

Sladka masa, ki jo dodajamo sladicam in tortam. Pripravimo jo tako, da zavremo mleko in sladkor, zmešana v razmerju 1:1, ali kondenzirano mleko.

Kremna rezina (Napoleonka)

Sladica iz dveh plasti listnatega  testa, nadevanih s pudingovo maso ali rahlo vanilijevo kremo. Navadno je potresena s sladkorjem v prahu.

Krhko testo

Vrsta testa iz rumenjakov, jajc, moke, sladkorja in precej velike količine maščobe. Razmerje med maščobo in moko je 1:2, v korist moke,  omogoča, da to testo po peki obdrži svojo edinstveno strukturo. Uporabljamo ga za peko piškotov in kot osnovo za sadne pite, skutne torte in poljskega velikonočnega kolača Mazureka.

Krokant

Trda mešanica maščobe, sladkorja, nasekljanih oreščkov ali mandljev, ko jo pripravljamo v ponvi.

Kuhinjska tehtnica

Kuhinjsko tehtnico uporabljamo, kadar moramo natančno odmeriti sestavine, ki jih potrebujemo za pripravo testa. Najbolj praktična je elektronska tehtnica, ki kaže težo sestavin tudi med dodajanjem, saj nam zaradi tega med dodajanjem sestavin z nje ni treba umikati posode.
Današnje tehtnice merijo v kilogramih, gramih in funtih in so natančne do dveh gramov. Prostornina posode je odvisna od modela tehtnice. Običajno je največja teža 5 kg.
Nekatri proizvajalci tehtnic ponujajo tehtnice z dodatnimi funkcijami, na primer števcem za merjenje temperature okolice in odštevalnikom časa z alarmom.

Kutia

Božična slaščica, tipična za poljsko, litovsko, belorusko in ukrajinsko kuhinjo. Pripravljajo jo iz kuhane pšenice, makovih semen, medu, oreščkov in suhega sadja. V deželah, od koder izvira, je tradicionalno ena od dvanajstih jedi, ki so obvezen element vsake božične pojedine.

Kvašeni kolač

Kolač, pripravljen s pekovskim kvasom. Njegove glavne sestavine so voda ali mleko, moka, sladkor in jajca. Kvas pod vplivom tople tekočine (vode ali mleka) prične rasti in spreminjati sladkor v alkohol in ogljikov dioksid (produkta alkoholne fermentacije). Sproščen plin se razširja in s tem zrahlja testo (testo vzhaja). Kvašen biskvit uporabljamo pri pripravi kvašenih rulad, krofov, štručk, ter kolačev s sadnim, sirovim ali slanim nadevom. Kvašeno testo brez jajc uporabljamo za peko pice.

Kvasilo

Uvodna stopnja priprave kvašenih kolačev, pri kateri testu dodamo kvas in vročo tekočino. Pod vplivom toplote in vode kvas sproži postopek fermentacije sladkorja v testu, kar povzroči, da testo vzhaja.