Slovar

Cimet

Zelo priljubljena začimba, ki je na voljo v obliki prahu ali zvitih paličic iz posušene tanke notranje plasti skorje cimetovega drevesa. Kot dodatek obogati pecivo, sladice in pijače s svojim sladkim in aromatičnim okusom.

Clafoutti

Tradicionalno francosko pecivo, ki izvira iz regije Limousin. Glavni sestavini sta sadje (češnje, jabolka, slive ali gozdni sadeži) in gosta masa iz moke, jajc, sladkorja in mleka. Pečemo ga v pečici.

Čokoladni tartufi (trufli)

Vrsta slaščice iz temne čokolade, smetane in vanilije. Pripravljena je v obliki kroglic, posutih s kakavom ali sladkorjem v prahu.

Čokoladno pecivo (Brownie)

Ena najbolj znanih ameriških slaščic, katere ime izvira iz njene rjave barve (angleško »brown«). Priprava je enostavna, glavne sestavine pa so moka, jajca, maščoba, temna čokolada in vaniljev ekstrakt.

Čopiči in lopatice

Ko v posodi zmešamo različne sestavine, se pogosto zgodi, da je maso zelo težko vzeti iz nje. Naslednje vprašanje pa je, kako kremo na preprost in hiter način enakomerno namazati na pecivo. Take težave najbolje rešimo z lopaticami. Najbolj pogoste so silikonske lopatice, ki jih je tudi najlaže očistiti. Poleg tega pa silikon ne opraska površine posode in je zelo odporen na visoke temperature, celo do 300 ˚C.
Funkcija lopatic je odvisna od njihove oblike. Lopatice za mešanje in strganje mase iz posode so drugačne oblike kot lopatice za mazanje krem, mas in prelivov. Dvostranske metlice so povsem drugačne. Na eni strani imajo žlico za zajemanje sestavin, na drugi pa pravokotno lopatico. Ko govorimo o lopaticah, je treba omeniti tudi čopiče. Najsodobnejši so iz modnega silikona in najlonskih vlaken, starejši pa imajo naravne ščetine. Ne glede na to, iz katerega materiala so, so idealni za namaščevanje pekačev in modelov in za premazovanje tort s sladkornim oblivom.