Kakšen je preverjen recept za biskvit?

Potrebujete: 170 g moke, 250 g sladkorja, 4 velika jajca, 1 zravnano čajno žličko pecilnega praška in ščepec soli. Jajca in ščepec soli stepite z mešalnikom, da nastane rahla masa. Med stepanjem dodajte sladkor. Previdno vmešajte presejano moko. Maso zlijte v pekač za torte. Pecite približno 30 minut pri največ 180 °C.

Kaj naj storim, če se je biskvit prilepil na papir za peko?

Če papirja ne morete odlepiti od biskvita, ga za nekaj minut zavijte v vlažno čisto krpo. Zdaj bi se moral papir odlepiti brez težav.

Ali lahko rešim biskvit, ki je takoj po peki razpokal?

Da, vendar morate ukrepati hitro! Stepite beljak in namažite obe strani razpoke. Oba dela biskvita stisnite skupaj in ju nekaj časa držite. Tako bi se biskvit moral sprijeti.

Kaj naj storim, če biskvit upade?

Ne skrbite! Verjetno je biskvit prevlažen, ker se ni dovolj dolgo pekel. Preverjena metoda je, da ga pečete še približno 5 minut dlje.

Zakaj se biskvit ne speče lepo, ampak upade?

Med peko ne odpirajte pečice prepogosto in preveč na široko. Mrzel zrak, ki pri tem vdre v pečico, spremeni strukturo biskvita. Vedno upoštevajte čas, ki je za peko predviden v receptu.

Kako dolgo in pri katerih temperaturah naj pečem posamezno vrsto testa?

Biskvit pecite 15-30 minut pri 160-180 °C

Krhko testo pecite 20-30 minut pri 180-200 °C

Medenjake pecite 45-60 minut pri 150-160 °C

Kvašeno torto pecite 15-50 minut pri 160-180 °C

Listnato testo pecite 15-30 minut pri 250 °C

Skutna torta ima močan okus po pecilnem prašku. Ali lahko ta okus kako nevtraliziram?

Okus po pecilnem prašku boste povsem zakrili, če ga boste pred dodajanjem v maso za testo zmešali z manjšo količino smetane ali navadnega jogurta.

Kaj lahko storim, da se biskvit ne bo zažgal?

Nadzirajte temperaturo peke. Lahko pa tudi prekrijete pekač z alu folijo ali s papirjem za peko.

Kako pripravim čokoladni sufle?

Potrebujete: 200 g temne čokolade, 5 jajc, 250 ml polnomastne smetane, 170 g sladkorja v prahu, 2 žlici kakava in 50 g masla. Stepite rumenjake in 1 žlico sladkorja v prahu, da dobite rahlo mešanico. Stepite smetano in jo postavite v hladilnik. Temno čokolado stopite v skledi, postavljeni nad posodo z vrelo vodo. Beljake stepite v čvrst sneg in proti koncu stepanja dodajte preostanek sladkorja v prahu. Stepene rumenjake zmešajte s stopljeno čokolado. Dodajte sneg iz beljakov in zelo previdno premešajte. Modelčke za peko namastite z maslom in jih napolnite z mešanico do 3/4. Pecite 20 minut pri 200 °C. Pečice med peko ne odpirajte, sicer sufle ne bo narasel. Ko sufleje vzamete iz pečice, jih posujte s sladkorjem v prahu.

Biskvit se lepi na pekač. Kako lahko to preprečim?

Ko vzamete pekač iz pečice, ga položite na mokro krpo ali ga postavite v posodo s hladno vodo. Prihodnjič lahko za peko uporabite tudi silikonski model.