Pogosta vprašanja

Se vam morda zastavljajo dodatna vprašanja? Brez skrbi, saj niste edini. Odgovorili smo na nekaj najbolj pogostih vprašanj, preverite naše odgovore, mogoče vam bodo v pomoč.

Kivijev žele se noče strditi. Kaj delam narobe?

Sveža papaja, kivi in ananas vsebujejo encime iz skupine peptidaz, ki preprečujejo želeju, da bi se strdil. Te encime lahko nevtralizirate, če sadje za nekaj minut vržete v vrelo vodo. Lahko pa uporabite tudi vloženo sadje.

Želim pripraviti torto pisanih barv. Katere barve za živila naj uporabim in kje jih lahko kupim?

Barve za živila so eden najbolj zaželenih pripomočkov za okraševanje slaščic. Na tržišču so na voljo tekoče barve, barve v prahu in barve v gelu. Najcenejše in najmanj nasičene so tekoče barve za živila. Če želite žive barve, uporabite barve v prahu. Barve za živila lahko kupite prek spleta ali v večjih supermarketih.

Nočem uporabiti umetnih barv za živila. Kako lahko dobim naravne?

Naravne barve so manj nasičene od umetnih. Če želite obarvati masleno kremo, lahko uporabite sadni sirup ali sadno kašo. Posamezne barve lahko dobite iz naslednjega sadja, zelenjave ali začimb:
- rdeča: sok rdeče pese, malinov sok, češnjev sok
- modra: sveža aronija, borovničev sok (če ga dodate več, dobite vijolično barvo)
- rumena: ščepec kurkume, pomarančni sirup, žafran
- zelena: špinačni sok (za obarvanje maslene kreme potrebujete le nekaj kapljic)

Nimam niti brizge niti vrečke za okraševanje. Kaj lahko uporabim namesto prave slaščičarske vrečke?

Najlažje je, da uporabite plastično vrečko. Napolnite jo s stepeno smetano ali z masleno kremo in pazljivo odrežite en vogal. Kremo previdno iztisnite skozi luknjo.

Kako naredim čokoladne napise za torto?

Papir za peko namastite z oljčnim oljem. Brizgo napolnite s čokoladno glazuro in na papir napišite poljubne napise. Pustite jih, da se ohladijo. Ko se strdijo, jih previdno odstranite s papirja in položite na torto. Na ta način lahko ustvarite tudi različne umetelne vzorce.

Kaj lahko storim, če ima maslena krema grudice?

Če med pripravo maslene kreme nastanejo grudice, ne skrbite. Kozico s kremo postavite v večjo posodo z vodo in jo segrejte. Kremo mešajte nad vodno kopeljo, dokler ne postane gladka.

Katera čokolada je najboljša za okraševanje tort?

Za okraševanje tort sta primerni tako mlečna kot temna čokolada. Vendar pa je zaradi visoke vsebnosti kakava temna čokolada bolj aromatična in prepoznavna. Če želite uporabiti belo čokolado, izberite tisto, ki vsebuje največ kakava.

Kako pripravimo karamelno glazuro?

Potrebujete 1,5 skodelice rjavega sladkorja, 1 čajno žličko vaniljevega okusa, 200 g margarine Rama in 250 ml polnomastne smetane. Vse sestavine zmešajte v ponvi in jih previdno segrejte. Ko se sladkor raztopi, povečajte ogenj. Mešajte, da dobite gladko maso.

Kako iz stepene smetane pripravimo čvrsto kremo za okraševanje tort?

Potrebujete 250 ml dobro ohlajene polnomastne smetane, 60 ml hladne vode, 2 žlici sladkorja, 1 čajno žličko želatine in ½ čajne žličke vaniljevega okusa. Želatino raztopite v topli vodi in jo previdno ohladite. V drugi posodi do čvrstega stepite smetano, vaniljev okus in sladkor. Med stepanjem dolijte ohlajeno želatino. Stepajte, dokler masa ne postane čvrsta. Taka krema je izvrstna za umetelno okraševanje tort.