Slano pecivo

Začinjen in pekoč sadni kolač? Aromatična pita s špinačo in slanino? Ali morda krompirjeva torta? Čeprav vsi obožujemo sladko pecivo, ki tudi najpogosteje najde pot na naše mize, zadnje čase postajajo pravi hit prav njegove slane različice.


Slano pecivo

Začinjen in pekoč sadni kolač? Aromatična pita s špinačo in slanino? Ali morda krompirjeva torta? Čeprav vsi obožujemo sladko pecivo, ki tudi najpogosteje najde pot na naše mize, zadnje čase postajajo pravi hit prav njegove slane različice. Slano pecivo bo tradicionalnemu obedu dodalo raznolikost. A ne samo to. Kos pite lahko zavijete v papir za peko in ga vzamete s seboj v služno ali ga zavijete otroku za malico. Ko jih zgrabi lakota, bodo zelo veseli okusnega prigrizka.

Presenetite svoje goste!

Slano pecivo bo prava poslastica na vašem družinskem kosilu in bo gotovo presenetilo vaše goste na večerni zabavi. Še posebej bodo vaših kuharskih mojstrovin veseli vegetarijanci in pa tisti, ki pazijo na svojo postavo.


Začinjene in pekoče pite so odlična alternativa sendvičem. Namesto da na mizo postavite še en dolgočasen krožnik predjedi, se osredotočite na izvirnost! Kosi slane pite, okrašeni s koščki zelenjave, bodo gotovo pritegnili pozornost vaših gostov.

Slano pecivo pa niso le pite. Z zamenjavo priljubljenih sestavin, npr. svežega ali vloženega sadja z zelenjavo, lahko v slanega spremenimo katerikoli kolač. Potrebne je le malo volje, pa boste uspešno ustvarili sirovo pito z redkvijo in zelišči ali na primer začinjen sadni kolač s slanino in čilijem. Pri pripravi slanih pit uporabite nekaj koščkov sira feta ali sira iz ovčjega mleka, saj bo pita tako bolj sočna.


Slano pecivo se odlično ujema z zelišči. Če boste uporabili pest sveže bazilike, peteršilja, drobnjaka ali kopra, bo vaša jed bolj aromatična.

Postrezite toplo ali hladno

Poleg izvirnosti in prefinjenega okusa ima slano pecivo še eno prednost – odlično je tako toplo kot hladno. Shranite ga v hladilniku v primerni posodi in ostalo bo sveže več dni. Slano pecivo je izjemnega okusa tudi, če ga pogrejete. Krompirjeva torta je na primer še bolj okusna, če jo ... popražite!

Ne pozabite na sezono!

Za zelenjavo veljajo enaka pravila kot za sadje, zato ne pozabite upoštevati sezone in uporabiti tiste zelenjave, ki je trenutno v izobilju. Pozno poleti in jeseni poskusite pripraviti začinjeno bučno torto. Če dodate malo ingverja, bo okus bolj oster, torta pa bo edinstvena. Tukaj imate povsem proste roke – zelišča in začimbe lahko dodajate po želji.

Z veseljem vam bomo svetovali, kako kombinirati sestavine in ustvariti edinstveno slano pecivo. Spremljajte našo spletno stran, kjer vas bomo redno obveščali o trenutnih trendih v svetu kulinarike.

 

Preberite tudi

Peka v eko slogu

Sladka vrnitev slaščic

Majhno je lepo… in slastno

Pita s karamelo

Ocenite (1329) Hvala za oceno
30 - 45 min.
Srednja
Shrani recept Zaznamek je shranjen

Spomladanski sirov biskvit

Ocenite (1396) Hvala za oceno
> 60 min.
Enostavno
Shrani recept Zaznamek je shranjen

Čokoladna torta

Ocenite (1385) Hvala za oceno
> 60 min.
Srednje
Shrani recept Zaznamek je shranjen

Slana presta

Ocenite (1415) Hvala za oceno
> 60 min.
Enostavno
Shrani recept Zaznamek je shranjen