Velikonočni šarkelj

Ocenite (1015) Hvala za oceno
Srednja
Shrani recept Zaznamek je shranjen

Sestavine

Priprava

  • 35g svežega kvasa
  • 4dl kravjega mleka
  • 140g belega sladkorja
  • 3 kosi kokšjega jajca - rumenjak
  • 150g Rame za peko
  • sol
  • limonina lupina
  • 1 Vanilijev sladkor
  • 700g pšenične bele moke
  • 120g rozin
  • kandirano sadje
  • 0,5dl ruma
  • 1 kokošje jajce
  • sladkor v prahu

V posodo nadrobimo kvas, prilijemo malo mlačnega mleka, dodamo malo sladkorja in pustimo vzhajati toliko časa, da nastane lep kvasec.

Medtem z mešalnikom penasto umešamo rumenjake, sladkor, margarino in sol. Dodamo še malo limonine lupinice in vanilijev sladkor.

K nastali masi dodamo moko in kvasec. Zgnetemo v gladko testo in pustimo vzhajati 1 uro.

Med tem časom v rumu namočimo rozine in kandirano sadje.

Testo še enkrat pregnetemo, ter mu dodamo rozine in kandirano sadje. Položimo ga v namaščen in pomokan pekač. Pustimo ga vzhajati približno 30 minut. Nato ga premažemo s stepenim jajcem in pečemo 1 uro na 200° C. Pečenega potresemo s sladkorjem v prahu.

Temperatura 200°C

Čas peke

Nasvet

Velikonočni šarkelj, ki ne sme manjkati na obloženi mizi za Veliko noč.

Piškoti s slivovo marmelado

Ocenite (990) Hvala za oceno
45 - 60 min.
Srednja
Shrani recept Zaznamek je shranjen

Dunajska pomarančna torta

Ocenite (975) Hvala za oceno
> 60 min.
Srednja
Shrani recept Zaznamek je shranjen

Mini kolački (cupcakes) z gozdnimi sadeži

Ocenite (870) Hvala za oceno
30 - 45 min.
Srednje
Shrani recept Zaznamek je shranjen

Črno beli piškoti

Ocenite (1273) Hvala za oceno
> 60 min.
Enostavno
Shrani recept Zaznamek je shranjen