
- 35g svežega kvasa
- 4dl kravjega mleka
- 140g belega sladkorja
- 3 kosi kokšjega jajca - rumenjak
- 150g Rame za peko
- sol
- limonina lupina
- 1 Vanilijev sladkor
- 700g pšenične bele moke
- 120g rozin
- kandirano sadje
- 0,5dl ruma
- 1 kokošje jajce
- sladkor v prahu
V posodo nadrobimo kvas, prilijemo malo mlačnega mleka, dodamo malo sladkorja in pustimo vzhajati toliko časa, da nastane lep kvasec.
Medtem z mešalnikom penasto umešamo rumenjake, sladkor, margarino in sol. Dodamo še malo limonine lupinice in vanilijev sladkor.
K nastali masi dodamo moko in kvasec. Zgnetemo v gladko testo in pustimo vzhajati 1 uro.
Med tem časom v rumu namočimo rozine in kandirano sadje.
Testo še enkrat pregnetemo, ter mu dodamo rozine in kandirano sadje. Položimo ga v namaščen in pomokan pekač. Pustimo ga vzhajati približno 30 minut. Nato ga premažemo s stepenim jajcem in pečemo 1 uro na 200° C. Pečenega potresemo s sladkorjem v prahu.
Temperatura 200°C
Čas peke
Nasvet

Velikonočni šarkelj, ki ne sme manjkati na obloženi mizi za Veliko noč.