Ocenite (1037) Hvala za oceno
Enostavno
Shrani recept Zaznamek je shranjen

Sestavine

Priprava

  • 50 dag gladke moke (polovica je lahko tudi ostra)
  • 2,5 dag suhega kvasa
  • 1,5 majhne žlice soli
  • 3 dl mlačne vode ali mleka
  • 6–7 dag margarine Rama za peko

Premaz:

  • 1 jajce

Vrh:

  • 0,25 dl vode
  • 1 jedilna žlica gladke moke
  • 0,5 majhne žlice soli

V široko kozico nalijemo vodo in počakamo, da zavre. Moko, margarino, kvas in malo soli damo v skledo, dodamo mlačno vodo in zamesimo testo. Testo je dobro takrat, ko se več ne lepi na rob sklede in je malo bolj čvrsto. Segrejemo pečico.

Razvaljamo testo in ga razrežemo na 12 trakov. Iz vsakega trakca oblikujemo svaljke debeline svinčnika. Robove svaljkov zavihamo navznoter, da dobijo obliko prest.

Zavremo vodo, jo posolimo in v njej kuhamo preste  3–4 minute. Nato jih položimo v pekač, ki ga obložimo s papirjem za peko.

Preste v pekaču premažemo z jajcem in jih v vroči pečici (210 ºC oz. v pečici s kroženjem zraka 190 ºC) pečemo 16–20 minut. Medtem ko se pecivo peče, zmešamo sol, moko in vodo, s čimer med peko poškropimo preste.

 

Temperatura 190°C

Čas peke

Marelična jogurtova torta

Ocenite (946) Hvala za oceno
30 - 45 min.
Enostavno
Shrani recept Zaznamek je shranjen

Sredozemska zloženka

Ocenite (1334) Hvala za oceno
15 - 30 min.
Srednje
Shrani recept Zaznamek je shranjen

Lešnikove preste

Ocenite (894) Hvala za oceno
30 - 45 min.
Enostavno
Shrani recept Zaznamek je shranjen

Orehova torta

Ocenite (977) Hvala za oceno
15 - 30 min.
Enostavno
Shrani recept Zaznamek je shranjen