Pomarančna torta

Ocenite (1047) Hvala za oceno
Srednja
Shrani recept Zaznamek je shranjen

Sestavine

Priprava

Sestavine za biskvit:

  • 6 celih jajc
  • 25 dag moke
  • 25 dag sladkorja
  • 1,5 čajne žličke pecilnega praška
  • 5 dag Rame z okusom masla
  • 1 pomaranča
  • malo pomarančne arome (če jo imate)
  •  

Sestavine za nadev:

  • 30 dag sladkorja
  • 1 dcl vode
  • 3 rumenjaki
  • 30 dag zmehčane Rame z okusom masla
  • 10 dag kandirane pomarančne lupinice
  • 2 jedilni žlici pomarančnega likerja Cointreau ali Gran Marnier
  •  

Sestavine za glazuro:

  • 12,5 dag zmehčane Rame z okusom masla
  • 20 dag sladkorja v prahu
  • 10 dag bele čokolade
  • 2 jedilni žlici sladke smetane
  • kandirani pomarančni krhlji ali sveže jagode za okrasitev (ali sadje po izbiri)

Pečico ogrejemo na 200°C.

 

Biskvit:

 1. V kozici stopimo Ramo z okusom masla in jo odstavimo. Jajca razdelimo na beljake in rumenjake. V posodi beljake z malo soli stepemo v sneg. Med stepanjem v sneg postopoma dodajamo sladkor in rumenjake, naribano pomarančno lupino in pomarančno aromo. V tako pripravljeno zmes med mešanjem po žlicah dodajamo moko kateri smo primešali pecilni prašek. Na koncu dodamo še stopljeno Ramo z okusom masla.

2. Zmes za testo razdelimo na tri enakomerne dele in vsakega posebej spečemo v modelu za torte s premerom 24 cm, obloženim s papirjem za peko. Pečemo približno 12 minut v pečici ogreti na 200°C. Ko so biskviti pečeni jih pustimo, da se ohladijo.

 

Nadev:

1. V kozico vlijemo vodo in na nizki temperaturi v njej raztopimo sladkor. Zavremo, vendar sladkor ne sme karamelizirati (ne sme porjaveti). Tako pripravljen sirup ohladimo. V posodi penasto stepamo rumenjake, ki jim med mešanjem postopoma dodajamo ohlajeni sladkorni sirup. Ohladimo na sobno temperaturo.

2. Z metlico ponovno premešamo ohlajeno mešanico rumenjakov in sladkornega sirupa in ji po žlicah med stepanjem dodajamo zmehčano Ramo z okusom masla. Na koncu dodamo pomarančni liker in kandirano pomarančno lupinico in stepamo še 5 minut.

3. Plasti biskvita naložimo eno na drugo, vmes namažemo nadev. Torto na vrhu rahlo pritisnemo. Odstranimo morebitni odvečni nadev, tako da je rob torte lepo poravnan. Postavimo v hladilnik za približno eno uro, da se nadev strdi.

 

Glazura:

1. Čokolado razlomimo in jo med mešanjem raztopimo v vodi kopeli (ognjevarna posoda postavljena na kozico z vrelo vodo tako, da se dno posode ne dotika površine vode). Rahlo ohladimo, vendar pazimo, da se ne strdi.

2. V Ramo z okusom masla z metlico penasto vmešamo sladkor v prahu in dodamo stopljeno belo čokolado. V tako pripravljeno zmes med stepanjem po žlicah dodajamo sladko smetano in stepamo še 4 – 5 minut.

3. Z glazuro z vseh strani enakomerno premažemo torto in jo okrasimo s kandiranimi pomarančnimi krhlji ali svežimi jagodami.

Torto lahko hranimo v hladilniku 2 – 3 dni.

Temperatura 0

Nasvet

Sveža in lahkotna torta za poletne zabave.

Japonski kolač

Ocenite (1000) Hvala za oceno
< 15 min.
Enostavno
Shrani recept Zaznamek je shranjen

Kolač „Donavski valovi“ z višnjami

Ocenite (960) Hvala za oceno
> 60 min.
Težja
Shrani recept Zaznamek je shranjen

Črno beli piškoti

Ocenite (1273) Hvala za oceno
> 60 min.
Enostavno
Shrani recept Zaznamek je shranjen

Korenčkova torta

Ocenite (996) Hvala za oceno
> 60 min.
Enostavno
Shrani recept Zaznamek je shranjen