Limonina kremna torta

Ocenite (1021) Hvala za oceno
Srednja
Shrani recept Zaznamek je shranjen

Sestavine

Priprava

Limonina krema:

  • 8 jajc
  • 350 g sladkorja
  • 350 ml stepene smetane
  • 100 ml svežega limoninega soka
  • 200 ml svežega soka limete

Krhko testo:

  • 1 jajce
  • 2–3 jedilne žlice mrzlega mleka
  • 2 jajčna rumenjaka
  • 250 g moke
  • ščepec soli
  • 125 g margarine Rama
  • 100 g sladkorja v prahu

Margarini dodamo sladkor in sol. Dodamo moko in jajčni rumenjak in z nekaj gibi premešamo. Na koncu dolijemo mleko in mešamo tako dolgo, dokler ne dobimo kompaktnega testa. Skrivnost krhkega testa je, da ga ne smemo predolgo in preveč gnesti, saj lahko postane lepljivo.

Iz testa oblikujemo valj, ga zavijemo v folijo in pustimo počivati v hladilniku vsaj eno uro. Nato valj narežemo na približno pol centimetra debele rezine in z njimi napolnimo model za pito (premera približno 30 cm). Pečemo 12 minut v pečici, segreti na 180 ºC.

Za pripravo limonine kreme zmešamo jajce s sladkorjem, postopoma dodajamo limonin sok in sok limete ter stepeno smetano. Ko je testo napol spečeno, ga dobro namažemo z jajcem (s tem preprečimo, da bo testo vsrkalo kremo). Kremo namažemo na testo. Pecivo se pri 180 ºC speče 40 minutah.

Torto vzamemo iz pečice takrat, ko se krema na sredini še ni povsem strdila. Počakamo vsaj 1 uro preden narežemo, da se pecivo ohladi in da se tudi krema na sredini strdi, saj bi sicer iztekla. 

 

Temperatura 180°C

Čas peke

Nasvet

Torta je ohlajena veliko bolj okusna.

Slivova pita iz kvašenega testa

Ocenite (910) Hvala za oceno
15 - 30 min.
Enostavno
Shrani recept Zaznamek je shranjen

Jagodna torta

Ocenite (1367) Hvala za oceno
> 60 min.
Enostavno
Shrani recept Zaznamek je shranjen

Makova rulada

Ocenite (1203) Hvala za oceno
45 - 60 min.
Težko
Shrani recept Zaznamek je shranjen

Valjčki s čokoladnim likerjem

Ocenite (935) Hvala za oceno
> 60 min.
Srednja
Shrani recept Zaznamek je shranjen