Kolač „Donavski valovi“ z višnjami

Ocenite (902) Hvala za oceno
Težja
Shrani recept Zaznamek je shranjen

Sestavine

Priprava

Sestavine za biskvit:

  • 3 cela jajca
  • 15 dag sladkorja
  • 1,8 dcl mleka
  • 1 čajna žlička ekstrakta/arome vanilije
  • 30 dag moke
  • 15 dag Rame za peko
  • malo soli
  • 3 čajne žličke pecilnega praška
  • 3 jedilne žlice  kakava v prahu
  • 20 dag višenj (zamrznjenih ali svežih, izkoščičenih)
  •  

Sestavine za kremo:

  • 5 dcl  mleka
  • 10 dag sladkorja
  • 1 čajna žlička ekstrakta/arome vanilije
  • 2 jedilni žlici  moke
  • 3 jedilne žlice jedilnega škroba
  • 25 dag zmehčane margarine Rama Buttery
  •  

Sestavine za okrasitev:

  • temna čokolada v prahu za posipanje
  • višnje za okrasitev (po želji)

Pečico segrejemo na 180°C.

 

Biskvit:

1. V kozici stopimo margarino in jo odstavimo. Jajca razdelimo na beljake in rumenjake in v drugi posodi beljake  z malo soli stepemo v sneg. Med stepanjem v sneg postopoma dodamo sladkor in rumenjake. V tako pripravljeno zmes med mešanjem po žlicah dodajamo prej mešanico moke in pecilnega praška. Dodamo 1,5 dcl mleka (2 jedilni žlici mleka prihranimo). Na koncu dodamo še stopljeno margarino.

2. Zmes razdelimo na dve polovici. Prvo polovico vlijemo v pekač velikosti 28 × 28 cm, obložen s papirjem za peko.

3. V drugo polovico zmesi vmešamo kakav v prahu in preostanek mleka. Kakavovo mešanico pazljivo vlijemo preko spodnje, svetle polovice. Po vrhu posujemo višnje (če uporabljamo zamrznjene višnje jih ne odmrzujemo). V pečici, ogreti na 180°C, kolač pečemo približno 30 minut (preverimo z zobotrebcem ali leseno špilo, ki jo zabodemo v testo – če je zobotrebec, ko ga izvlečemo čist, je testo pečeno in ga lahko vzamemo iz pečice, v nasprotnem primeru pa pečemo nadaljnih 5 minut). Pustimo da se ohladi.

 

Krema:

1. V kozici zagrejemo polovico mleka in v njej raztopimo sladkor, dodamo ekstrakt vanilije. V ločeni posodi v drugo polovico mleka vmešamo moko in jedilni škrob. Ko mleko s sladkorjem in vanilijo v kozici zavre, z metlico vmešamo pripravljeno mešanico moke, mleka in škroba. Dobro premešamo, da ne nastanejo grudice. Ponovno zavremo in malo pokuhamo, da dobimo puding. Odstavimo in ohladimo.

2. V posodi z metlico stepamo margarino, da dobimo rahlo, penasto strukturo. Med stepanjem margarini po žlicah dodajamo prej pripravljen ohlajen puding

3. Kremo razmažemo po ohlajenem kolaču in postavimo za 30 minut v hladilnik, da se krema strdi. 

Torta je lahko v hladilniku 2 – 3 dni.

 

Temperatura 180°C

Čas peke

Nasvet

Preden postrežemo, kolač posujemo s čokolado v prahu in po želji okrasimo z višnjami. Namesto višenj lahko uporabite tudi drugo sadje.

Zebrasta torta

Ocenite (1454) Hvala za oceno
> 60 min.
Enostavno
Shrani recept Zaznamek je shranjen

Limonov kolač

Ocenite (890) Hvala za oceno
< 15 min.
Enostavno
Shrani recept Zaznamek je shranjen

Prleška gibanica

Ocenite (882) Hvala za oceno
30 - 45 min.
Enostavno
Shrani recept Zaznamek je shranjen

Kolač z drobljencem

Ocenite (983) Hvala za oceno
< 15 min.
Enostavno
Shrani recept Zaznamek je shranjen