Slovar

Sacher

Glej Sacherjeva torta.

Sacherjeva torta

Ena najbolj slavnih tort na svetu. Legenda pravi, da jo je ustvaril mladi slaščičarski vajenec Franz Sacher, ki jo je pripravil na avstrijskem dvoru za kneza Metternicha. Sestavljena je iz dveh plasti biskvita iz jajc, moke, maščobe in čokolade, plasti marelične marmelade in čokoladnega obliva. Menda je najboljša na Dunaju.

Sadni kolač

Biskvit z oreščki in suhim sadjem, ki je zelo priljubljen v anglosaksonskih deželah. Pečemo ga v podolgovatem pekaču – glej »Podolgovat pekač za kolače«.

Šarlota

Zelo priljubljena francoska slaščica. Krhko ali delno krhko testo, nadevano z jabolki (ali z drugim sadjem). Navadno je sadje prekrito s tankim zgornjim slojem biskvita, posutega s sladkorjem v prahu.

Šerbet

Vrsta sladke, hladne, osvežilne sladice, pripravljena iz sadja in zamrznjenega sadnega soka. Je tudi priljubljena vrsta sadnega sladoleda, pripravljenega brez mleka.

Silikonski pekač

Novost! Silikonski pekač je alternativa kovinskim in keramičnim pekačem. Je zelo preprost za shranjevanje, saj ga lahko zvijemo. Primeren je tudi za pranje v pomivalnem stroju. Zaradi njegove ploščate oblike ga lahko uporabimo tudi kot podlogo za gnetenje testa. Vendar bodite previdni. Ker nima visokih robov, ni primeren za redke sladice.

Skutna torta

Ena najbolj priljubljenih slaščic na svetu. Pojavlja se v mnogo oblikah in različicah. Njena glavna sestavina je skuta. Ostale sestavine so jajca, sladkor, maščoba, pšenična moka, vanilijev sladkor, sol in pecilni prašek. Najbolj priljubljene različice so dunajska, ameriška in skutna torta brez peke.

Sladkor v prahu

Fino mlet sladkor, ki je po otipu podoben moki. Uporabljamo ga v slaščičarstvu in pekarstvu, navadno za okrasitev kolačev in peciva, na primer krofov.

Sladkorni obliv

Dekorativna bela masa, ki jo pripravljamo iz topljenega sladkorja. Uporabljamo ga za okraševanje tort, piškotov in sladic. Če ga grejemo dlje časa, iz njega nastane karamel.

Slaščičarska brizgalka

Pripomoček za okraševanje jedi, ki deluje na enak način kot vrečka za dekoriranje.

Slepa peka

Proces, pri katerem vnaprej spečemo testo brez nadeva (navadno za pite). Na ta način zagotovimo, da testo ne bo premalo pečeno. Testo položimo v model, ga preluknjamo z vilicami, ga obložimo s papirjem za peko in ga obtežimo z belim fižolom, da ne naraste preveč.

Šodo (tudi šato; zabaione)

Tradicionalna italijanska sladica iz sira maskarpone, rumenjakov, sladkorja in sladkega vina, marsale. Po izvirnem receptu ga strežejo s svežimi figami.

Španski vetrci

Priljubljeni, zelo sladki piškoti iz beljakov in sladkorja v prahu, ki imajo navadno obliko majhnih belih stožcev. Priljubljen so tudi kot dodatek k drugim slaščicam. Odvisno od metode priprave so lahko suhi in trdi ali v sredini nekoliko voljni.