Božanski sir

Sirove pite sicer niso novost, vendar zanje obstaja toliko receptov, da vam mnoštvo različic lahko povzroči glavobol. Ta slaščica je ena najbolj priljubljenih na svetu in ima veliko zagrizenih oboževalcev.


Božanski sir

Sirove pite sicer niso novost, vendar zanje obstaja toliko receptov, da vam mnoštvo različic lahko povzroči glavobol. Ta slaščica je ena najbolj priljubljenih na svetu in ima veliko zagrizenih oboževalcev. Klasična newyorška? Puhasta dunajska? Ali pa mogoče domača z rozinami, prelita s čokoladnim fondantom (tičina masa)? Katera različica je ta hip najbolj trendovska?

 

Slaščičarski mojstri se strinjajo: čeprav je povpraševanje po klasičnih različicah še vedno veliko, imajo kupci radi presenečenja. Vse bolj priljubljeni so recepti, ki spreminjajo našo sirovo pito v prefinjeno sladico. Velik hit so tudi nenavadne kombinacije okusov, npr. pečena sirova pita z zelenim čajem ali z žafranom. Pri hladni različici zadnje čase namesto sadja v želeju dodajajo rabarbaro ali bučo.

 

Na spletu so zelo priljubljene sirove pite, ki vključujejo druge slaščice, npr. sirov brownie (sirovo čokoladno pecivo), pri katerem se izmenjujejo plasti sirove pite in čokoladnega biskvita. V isto kategorijo sodijo tudi sirove pite z dodatkom maka ali korenja. Nekaj je gotovo – sirova pita vsakič pomeni drugačno slaščico. Edinstvenost posameznih receptov se določa glede na način priprave, kakovost sestavin in dodatke. Ključ za pripravo odlične sirove pite je seveda skuta oz. sveži sir. Od vrste in kakovosti sira bosta odvisna okus in struktura pite. Mojstri kulinarične umetnosti priporočajo, da skuto ali sveži sir pred pripravo nadeva za pito trikrat zmeljemo.

 

Kako dosežemo, da bo sirova pita rahla in puhasta? Mojstri slaščičarstva so nam izdali svojo skrivnost! Sirov nadev mešajte kolikor dolgo je le mogoče – če imate čas tudi do 15 minut. Tako bo vaša sirova pita izjemno puhasta.

 

Kako spečemo popolno sirovo pito? Na to vprašanje ni enega samega odgovora, saj obstaja toliko različnih receptov, kolikor je navdušencev nad to odlično slaščico. Vsakdo izmed nas gotovo skriva edinstven recept, ki ga je dobil od svoje mame ali babice. Vseeno pa se je dobro odpreti novim okusom. Z veseljem vam bomo priporočili različice, ki jih je vredno poskusiti.

 

Ali veste, da lahko sirovo pito pripravite ... brez sira! Skuto ali sveži sir v receptu nadomestite z nadevom iz mleka, zgoščenega z želatino, jogurta, smetane in jajc!

Dodatki, dodatki ...

 

Za poudarjanje okusa vaše sirove pite potrebujete dodatke. Izberete lahko klasične kombinacije: sir se lepo ujema z borovnicami, češnjami, jagodami in breskvami. Preizkušena metoda je tudi okraševanje sirove pite z drobljencem, s čokoladnim fondantom ali z mrvicami.

 

Če želite, da bo vaša sirova pita nekaj posebnega, jo prelijte s toplo malinovo omako in okrasite z lističem sveže mete ali z užitno cvetlico, npr. mačeho ali vijolico.

Preberite tudi

Peka v eko slogu

Sladka vrnitev slaščic

Majhno je lepo… in slastno

Piškoti

Ocenite (1574) Hvala za oceno
30 - 45 min.
Enostavno
Shrani recept Zaznamek je shranjen

Rabarbarina pita

Ocenite (1362) Hvala za oceno
> 60 min.
Enostavno
Shrani recept Zaznamek je shranjen

Borovničeva torta z belo čokolado

Ocenite (1486) Hvala za oceno
30 - 45 min.
Enostavno
Shrani recept Zaznamek je shranjen

Kokosova rolada z breskvami

Ocenite (1510) Hvala za oceno
45 - 60 min.
Srednja
Shrani recept Zaznamek je shranjen